16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Legalább 18 százalékos azonnali emelést akarnak a taxisok Budapesten

2021.11.16. 06:43

Egy minimum 18 százalékos azonnali tarifaemelés lenne indokolt a fővárosban a taxis szervezetek szerint. A budapesti városvezetés viszont úgy látja: a veszélyhelyzeti jogszabály semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj emelését nem teszi lehetővé – írja a Világgazdaság.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a lapnak azt nyilatkozta: a hivatkozott kormányrendelet jogértelmezésében van vita a felek között, és emiatt indítványozták, hogy a kormányhivataltól kérjenek közösen állásfoglalást.

Jelezte, hogy január 1-jéig nem lát esélyt a tarifakorrekcióra, de addig is a felek létrehoznak két munkabizottságot, amelyeknek a részletek pontos kidolgozása lesz a feladatuk.

Azt is közölte, hogy a fővárosi vezetőknek átadtak egy háttéranyagot, amely évekre visszamenően tartalmazza a taxisok költségeinek változását, és ami alapján minimum 18 százalékos tarifaemelést tartanak indokoltnak.

Metál Zoltán korábban arról beszélt, hogy 30 százalékkal szeretnék emelni a jelenlegi, 2018 óta alkalmazott árakat.

A lap megkeresésére a főváros megerősítette azt az álláspontját, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj nem emelhető. Hozzátették: folyamatban vannak a városvezetés és a taxis szervezetek között a díjemelésről szóló tárgyalások, az eredményekről pedig csak azok lezárultával tájékoztatnak.

Korábban az Index is írt arról, hogy a budapesti taxisok sem tudják tovább tartani a hatóságilag megszabott árakat az akkor még folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett.  • Hírek
  • Hírek