Lázár János üzent a külföldi üzletláncoknak

2021.11.16. 10:11

Fontos, hogy Magyarország képes legyen önellátása visszaszerzésére, valamint hogy tízmillió ember számára tudjon előállítani megfelelő minőségű élelmiszert – nyilatkozta Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfoliónak.

A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos úgy látja, hogy az igazi függetlenség érdekében az energetikai és a pénzügyi szektor mellett az élelmiszeriparban is önellátónak kell lennie Magyarországnak.

Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért. Ez a célkitűzés

– fogalmazott Lázár János, hozzátéve:

Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal, és vivát a hazai élelmiszerláncoknak.

Azzal kapcsolatban, hogy az import és a külföldi láncok visszaszorításával szűkösebbé válik a termékkínálat, a politikus elmondta: több közép-európai ország példája is ennek ellenkezőjét bizonyítja, így szerinte félre kell tenni a kishitűséget.

Lázár János úgy véli: a patriótafordulat nem eredményezett árnövekedést, vagy azt, hogy a választék eltűnne. Azzal kapcsolatban, hogy az Auchan hazai leányvállalatában nemrég egy magyar cég szerzett tulajdont, elmondta: fel kellene ismerniük a magyar szereplőknek, hogy ami jó a multiláncoknak, az a magyar vállatok számára is az.