Benyújtotta az új blokkok reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt.

2021.11.16. 19:37

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak – tájékoztatta Süli János, a két új atomerőművi blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában történt meghallgatása után az MTI-t.

A dokumentáció benyújtása újabb jelentős mérföldkő a projekt életében – írta honlapján a Paks II. Zrt. Süli János arról számolt be, hogy a VVER-1200-as reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani, várhatóan mintegy 36 hónapos munka eredményeként, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett.

A bizottsági meghallgatáson a miniszter beszámolt arról is, hogy a Paks II. Atomerőmű felvonulási területén, több helyszínen párhuzamosan zajlik a munka, öt komplexumban 18 épület vagy építmény létesítése halad. Épül a betonüzem, az acél- és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgálóépület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár. A leendő blokkok területén már zajlik a terület-előkészítés, a projekt érvényes építési engedéllyel rendelkezik a résfal- és a talajmegerősítés-tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére. Emellett nyáron elkészült az Erőmű-beruházási Központ, ahová szeptemberben be is költöztek a Paks II. Zrt. munkatársai – tette hozzá.

Süli János arra is kitért, hogy az Országos Atomenergia Hivatal „rendkívül alaposnak” ítélte a Paks II. Zrt. által benyújtott létesítésiengedély-kérelmet. Áttanulmányozták a hiánypótlásban meghatározott új feladatokat, és ezek alapján nem látták akadályát annak, hogy a szükséges további dokumentációt benyújtva a projekt megkapja a létesítési engedélyt – mondta. Megjegyezte, mind a hatóságnál, mind az engedélyesnél kiváló, nemzetközileg is elismert szakemberek dolgoznak, a létesítési engedély

egy szakmailag nagyon is alátámasztott, biztos alapokon álló dokumentum lesz az eljárás lezárásakor.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy legutóbb Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is kiállt az atomenergia használata mellett, mondván, hogy megbízható energiaforrás, amelyre szükség van az Európai Unióban. Azt is mondta, hogy a glasgow-i klímaváltozási konferencián elhangzott, hogy a világ tiszta áramtermelésének több mint egynegyedét az atomenergia biztosítja. Leszögezte, hogy miközben az energiahatékonyság, az energiatakarékosság és a megújuló energiatermelés soha nem kapott még ennyi figyelmet, a nyugati társadalom olyan, rég nem tapaszalt jelenséggel kénytelen megismerkedni, mint az áramszolgáltatás korlátozása.

Hazánk egyetért az energiatakarékosság és -hatékonyság elvével, a megújuló források kiaknázásának fontosságával, mindemellett határozott álláspontja az, hogy az atomenergia segítségével hosszú távon biztosítsa a hazai lakosság és gazdaság számára a stabil, megfizethető villamos energiát, szem előtt tartva a 2050-re kitűzött klímacélokat

 – mondta Süli János.