Itt az energiaválság első hazai áldozata: bedőlt egy magyar szolgáltató cég

B  OB20201123013
2021.11.18. 08:42

Az összes ügyfele ellátását felfüggeszti a JAS Budapest Zrt. nevű áramszolgáltató cég. A vállalat már október végén tájékoztatta a vevőit, hogy nem fog tudni villamos energiát biztosítani részükre. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezért most felhívást tett közzé annak érdekében,

hogy a cégnek legalább az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelei, tehát a lakosság és az önkormányzatok ne maradjanak áram nélkül.

A cégről már októberben pletykálták az energiapiacon, hogy gondokkal küzd. Először egy technikai átállással magyarázták a dolgot, később azonban Arató Ferenc ügyvezető-tulajdonos elismerte, hogy anyagi nehézségeik vannak. A válságot vélhetően az okozta, hogy ősz elején a gáz drágulása miatt az áram ára is elszállt. Mint megírtuk, szeptemberben csúcsot döntött az áram ára.

A cég egyébként előre készült erre a válságra. Arató Ferenc utólag elismerte, hogy már nyáron tárgyalni kezdtek az ügyfeleikkel az áram árának emeléséről. Ebbe viszont sok vevő nem akart belemenni, hiszen korábban szerződéses úton rögzítették az árat. Erre válaszul jött a cégnek a technikai átállásról szóló lépése, amely lényegében egy jogi kiskapu volt. Ezt követően az áremelést elutasító ügyfelek hirtelen arról értesültek, hogy már nem látja el őket a cég.

A vállalat ezután felajánlotta, hogy visszaveszi őket, ha új szerződést kötnek a magasabb árakról. Ezt viszont az ügyfelek közül sokan zsarolásként értelmezték, és jogi lépéseket tettek a cég ellen. Október közepén még egy piaci szakértő is azt mondta, hogy ennek ellenére a jogi kiskapu alkalmazásával megmenekülhet a cég, most azonban úgy fest, hogy kénytelen lehúzni a rolót.

A JAS-nak legalább 300-400 vállalati ügyfele van, amelyeknek a hosszú távú ellátása emiatt kérdésessé válhat. Ügyfeleik közé tartozik a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. is, amely a fővárosi közvilágításért felelős. A társaság ügyvezetője, Pap Zoltán viszont nemrég még azt mondta, hogy továbbra is szerződésben állnak a szolgáltatóval, és a szerződés felmondásáról nem kaptak hivatalos értesítést.

A JAS ügyfeleit valószínűleg egy úgynevezett végső menedékes veszi át, amely feltehetően az állami szolgáltató, az MVM lesz. A JAS az energiaválság első magyarországi áldozata, könnyen lehet azonban, hogy nem az utolsó. A Magyar Energiakereskedők Szövetsége korábban azt írta, hogy a hazai energiakereskedők döntő része óvatos, prudens gazdálkodást folytat, ezért nem számítanak csődhullámra. Az elmúlt hetekben azonban más cégekről is felszálltak a pletykák piaci körökben, hogy gondokkal küzdenek – írja a G7.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI / MTVA)