Palkovics László: A zöld átállás költségei nem háríthatók át a családokra

2021.11.18. 16:58
Magyarország az Európai Unióban az elsők között rögzítette törvényi szinten is, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik.

A tiszta technológiákra való átállást a nukleáris és megújuló kapacitások bővítése, a közlekedés zöldítése együttesen szolgálja. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta, amikor német csúcsvállalatok vezetőivel tárgyalt Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Indexnek megküldött közleménye szerint a megbeszélésen a cégek képviselőinek felvetései alapján főként klímavédelmi és energetikai témákat vitattak meg.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány számtalanszor megerősített álláspontja szerint a zöld átállás költségei nem háríthatók az emberekre, családokra, azokat a nagy klímarombolóknak, -szennyezőknek kell megfizetniük. Magyarország éppen az ellenkezőjében, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében érdekelt.

A hatóságilag szabályozott áraknak köszönhetően a magyar családok fizetik a legkevesebbet a földgázért, az áram pedig csak Szerbiában olcsóbb az európai országok közül.

Palkovics László kifejtette: az ellátásbiztonság megőrzését a villamos energia területén a nukleáris és a fotovoltaikus termelés növelése, az importarány csökkentése garantálhatja. A tervek szerint 2030-ig az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból.

A napenergia hasznosításában a hazai kapacitások hatezer megawattra emelése hoz nagyságrendnyi előrelépést. A jelenlegi beépítési ütem alapján e célszám akár már az évtized közepére elérhető lehet. December elején megnyílik a nagyszabású pályázat, amely több mint kétszázmilliárd forinttal támogatja a napelemes és energiatakarékos korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában a magyar háztartásokat.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több pontja célozta meg a környezetbarát közlekedés ösztönzését. A kormány eddig összesen csaknem húszmilliárd forinttal segítette elő a tisztán elektromos járművek beszerzését. A Zöld Busz Program a 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeken lehetővé teszi a környezetbarát elektromos buszok üzembe helyezését.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.