A vásárlók többsége nem tudja tolerálni a pálinka fogyasztói árának további növelését

2021.11.20. 06:28

Egy sorozat részének tartja Mihályi László azt, hogy a sárgabaracktermés idén is rossz volt, a gyümölcs az elmúlt öt évből háromban is lefagyott – erről a Világgazdaságnak beszélt a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke.

A szervezet vezetője a lapnak elmondta, hogy a termékeket sújtó, nagy mennyiségű adót a főzdéknek be kell építeniük áraikba, a vásárlók többsége ugyanakkor nem tudja tolerálni a pálinka fogyasztói árának további növelését. 

Ráadásul a főzdék csökkenteni szeretnék veszteségüket, amely azért keletkezett, mert kisebb lett a forgalmuk a járvány miatt bevezetett korlátozások miatt, az áremelés ebben viszont nem feltétlenül segíti őket.

Mihályi László szerint azonban egyértelműen árat kellene emelni, de azt, hogy a pálinka mekkora árat bír el, a piac  – a járvány előtti mértéket meg sem közelítő mértékű – újraindítása határozza majd meg. 

A PNT elnöke elmondta, hogy a kedvezőtlen tavaszi időjárás a többi gyümölcsnek nem nagyon ártott, de az árakat ezek esetében is növelte az infláció. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az Európai Unió módosította a pálinkafőzés korábbi erre vonatkozó szabályozását, így 2021. január 1-től mind az otthoni magánfőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet.