A parlament előtt a 750 milliárdos adócsökkentést ígérő csomag

DSZZS20211019024
2021.11.24. 09:18

A parlament előtt a pénzügyminisztérium törvénycsomagja, melynek alapján a kormány 750 milliárdos adócsökkentést akar végrehajtani. Varga Mihály november 13-án részletezte a tervezett módosításokat.

A törvényjavaslat főbb pontjai:

  • A vállalkozásokat terhelő adókat 13 százalékosra mérsékelnék. Megszűnne a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, és két és fél százalékponttal mérséklődne a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.
  • Csökkenteni akarják az ekhót (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás), a kifizetőnek 15,5 százalék helyett 13 százalékot kellene adóznia.
  • Meghosszabbítanák a kkv-k kedvezményét az iparűzési adóban, maximum 1 százalékon tartanák számukra az adót, és 2022-ben is érvényben tartanák a szabályt, miszerint nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére.
  • A kisvállalati adókulcsot 1 százalékponttal 10 százalékra csökkentenék, ezzel a kivások számát szeretnék növelni.
  • A babakötvény után járó állami támogatás jövőre 6 ezerről 12 ezer forintra nőne.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, a változtatások 2022. január 1-jétől lépnek hatályba. A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről elnevezésű dokumentum ide kattintva olvasható.

(Borítókép: Képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)