Nem fizetett az orosz gázért Moldova

2021.11.24. 13:34

A Gazprom továbbra sem kapta meg Moldovától az aktuális gázdíjat, amelyet november 22-ig kellett volna befizetnie az államnak − jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az orosz gázszállító vállalat 48 órás haladékot adott az országnak, hogy kifizesse a felhasznált gáz árát, de november 24-ig sem fizették ki az összeget. Erről a Gazprom képviselője, Szergej Kuprijánov beszélt a helyi médiának.

Nem érkezett meg a gáz kifizetése Moldovából. Az értesítés kiküldése utáni 48 órás időszak ma lejár

− fogalmazott a vállalat képviselője.

A fizetés elmaradásáról a Gazprom értesítőt is küldött, amelyről Vadim Cheban, a MoldovaGaz vezetője megerősítette, hogy megkapták. A cég vezetője elmondta: kifizetik az összeget, és nem hagyják, hogy leállítsák a gázszállítást. A kifizetésekben bekövetkező késés oka, hogy az új szerződéssel új tarifák léptek életbe − tette hozzá Vadim Cheban.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, hétfőn a Gazprom bejelentette, hogy leállíthatja a gázszállítást Moldovába, amennyiben nem teljesíti a szerződésben foglalt megállapodásokat. Moldova és a Gazprom hosszú tárgyalások után októberben egyezett meg a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról.

Szergej Kuprijanov akkor elmondta, hogy a szerződés, ami létrejött a vállalat és Moldova között, szem előtt tartotta az ország gazdasági és pénzügyi helyzetét. A Gazprom úgy döntött, hogy gyakorlatilag a moldovai fél feltételei szerint írják alá a szerződést, de egy lényeges és fontos ponttal: Moldova a gáz kifizetésének száz százalékát határidőre teljesíti − tette hozzá a Gazprom képviselője.