Óriási drágulás várható a fenyőpiacon

D  VG20211113003
2021.11.24. 07:44

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási és a munkabérköltségek növekedése miatt − közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a legnépszerűbb fajta, az import Nordmann-fenyő az árfolyamváltozás miatt akár 20 százalékkal is drágulhat, méterenkénti ára így elérheti a 7-8 ezer forintot. A lucfenyő méterenként 4-5 ezer forintba, az ezüstfenyő 5-6 ezer forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók. Magyarországon az emberek évente 1,8-2 millió karácsonyfát vásárolnak.

Az országban mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala és Somogy megyében. A fák kitermelése november második felében kezdődik, először a földlabdás fenyőfákkal, amit az export követ. A környező országokba, a román és a szlovák piacra vegyesen kerülnek a fajták. Importként pedig főleg Nordmann-fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége 500–600 ezer darabot tesz ki.

A Nordmann-fenyő iránti évek óta erősödő keresletre válaszul az elmúlt tíz évben nagy mennyiségben telepítették a magyar gazdálkodók is, így idén ebből a fajból széles választék várja a vásárlókat. A szervezet szerint célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak és szebbek.

Felhívták a figyelmet a műfenyőkre is, amelyek zömmel Kínából érkeznek, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk, ráadásul a tapasztalatok szerint általában 5-6 év elteltével leselejtezik őket, miközben legalább húsz évig kellene használni egy műfenyőt évről évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

(Borítókép: Színes szalagokkal megjelölt karácsonyfának szánt fenyőfák Somogy megyében, egy csurgónagymartoni ültetvényen 2021. november 13-án. Fotó: Varga György / MTI)  • Tippek
  • Hírek