Összesen csak 100 terméket adtak el, mégis megkerülhetetlenek

2021.11.25. 12:51 Módosítva: 2021.11.25. 13:16
Ugyan minden nap használjuk őket, mégis keveset tudunk az elektronikai eszközeinkről. Ugyanígy van ez a holland tech óriással is: az ASML gyártja a chipek gyártásához nélkülözhetetlen gépeket.

Az ASML egy kevesek által ismert holland cég, amely chipek gyártásához szükséges gépeket készít. 

A 37 éves vállalat immár 16 országban van jelen és közel 350 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkezik.

A jövő még a mostaninál is nagyobb sikereket hozhat a cégnek, ugyanis a holland nagyüzem az egyetlen, ami a tranzisztorok gyártását lehetővé teszi – derül ki a CNBC cikkéből.

Bár a félvezetők és chipek hiánya nagy port kavart manapság, a hozzájuk is szükséges tranzisztorról kevesebb szó esett. Ez a kis eszköz az, ami lehetővé teszi az elektromos áram pályáját az áramkör körül, ezért minden modern elektronikai szerkezet elmaradhatatlan hozzávalója. Sőt, minél több tranzisztor fér bele egy chipbe, annál erősebb és hatékonyabb lesz az a chip.

Az utolsó Apple telefonkészülék chipjében – amit úgyszintén a ASML gépe készített – például 10 milliárd tranzisztor van

– idézik Chris Millert, a Tufts egyetem professzorát.

A cég által gyártott ultraibolya litográfiai masinák célja, hogy bonyolult mintákat formálva fénysugarat lőjenek a vegyszerekkel kezelt szilícium lapkákra. Ezt a folyamatot, ami a tranzisztorok kialakulásához vezet litográfiának hívják. És olyan cégek vásárolják, mint a Samsung, az Intel vagy a világ vezető félvezetőgyártója, a TSMC.

El is kérik az árát ezeknek a gépeknek: 

140 millió dollárba kerül darabja, több mint 100 ezer alkatrészt tartalmaz, és 40 konténer vagy négy jumbo jet szükséges a szállításához.

Tavaly az ASML a pénzügyi adatai szerint mindössze 31 darabot adott el ebből a hatalmas berendezésből. Összesen csak kicsivel több mint 100 darab kelt el eddig belőle. Ez pénzügyileg nem okoz problémát, ugyanis az összbevételhez képest olyan kevés költséggel működnek, hogy az értékesítések majdnem a fele a nyereség. Sőt, monopol helyzetének és a megemelkedett igényeknek köszönhetően, a cég eladási fellendülésre számít a jövőben: úgy vélik, hogy a tavaly 14 milliárdos bevételük 2025-re eléri majd a 24-30 milliárd eurót.