Jelentős áremelkedésre számíthatunk karácsonykor

2021.11.25. 06:15

Akár 10 százalékkal többe kerülhet a csokimikulás és a szaloncukor, mint tavaly. A gyártók arra hivatkoznak, hogy az alapanyag, a csomagolás, illetve a munkaerő egyszerre drágult. Várhatóan a bejgli ára is emelkedik – adta hírül az RTL Híradó. 

Egy átlagos család már egy éve is 25-30 ezer forintot költött élelmiszerre az ünnepekkor. 2020-ban a közepes méretű csokimikulás ára 250 és 800 forint között mozgott, a legolcsóbb szaloncukor kilója 800, a legdrágább 10 ezer forint volt tavaly. 

Az áremelkedés 0 és 10 százalék közé tehető, attól függően, hogy milyen terméket választ a vásárló

– mondta Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, aki kifejtette, hogy a kakaó, a cukor, azaz a karácsonyi szezon legkedveltebb édességeinek legfőbb alkotóelemei drágultak, ehhez ráadásként jön, hogy a járvány miatt lassult az alapanyagok utánpótlása. 

Még annak a kartonnak is megemelkedett az ára, amivel a vásárlók nem találkoznak, ám ebbe teszik bele a szállításnál az édességeket. Emellett megemelkedett a munkaerő ára, egyszerre minden összetevője az édességnek 

– magyarázta a drágulás okait a szövetségi vezető. 

A liszt, a dió és a mák is drágább lett, emiatt a cukrászdák úgy számolják, hogy a tavalyihoz képest egy bejgli elkészítése 20-30 százalékkal kerül többe, mint tavaly, a különféle mentes termékeké még ennél is magasabb lesz 2021 végén.