Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Megkezdődhetnek a tárgyalások a kötelező minimálbér bevezetéséről

2021.11.25. 19:46

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a kötelező minimálbér bevezetéséről szóló tárgyalások megkezdését azzal a céllal, hogy a minimumkövetelmények megállapításával az Európai Unió tisztességes megélhetést biztosító bérszintet állapítson meg a munkavállalóknak – közölte az uniós parlament.

A 443 szavazattal, 192 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott jóváhagyás szerint a tisztességes megélhetést biztosító bérszint csak kötelező minimálbér, azaz az alapbér törvényileg meghatározott, legkisebb összegének megállapításával vagy kollektív tárgyalásokkal valósítható meg.

Az európai parlamenti képviselők véleménye szerint a kollektív tárgyalásoknak nagyobb szerephez kell jutniuk azokban a tagállamokban, ahol a tárgyalások a munkavállalók 80 százalékánál kevesebb dolgozót érintenek. A fizetésszintek meghatározásakor tiszteletben kell tartani a nemzeti hatásköröket és a szociális partnerek függetlenségét is.

A jóváhagyás alapján az EP tárgyalói, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa elkezdheti kidolgozni az uniós minimálbér-számítás mindenki számára megfelelő jogszabályait – tették hozzá.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: Európában is modellértékű a magyar minimálbéremelés. Fontosnak nevezte, hogy közös, mindenki számára megfelelő megoldás szülessen, amely tiszteletben tartja a tagállamok szabad mozgásterét.

Kósa Ádám szerint „Magyarország és a Fidesz jó példával jár elöl”. Az Eurostat adatai szerint ugyanis 2010 és 2021 között a magyar minimálbér-növekedés a negyedik legnagyobb volt az Európai Unióban, a visegrádi országok között pedig a legnagyobb – emelte ki az EP-képviselő.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerint az EP döntésével újabb nagy lépést tettek azért, hogy ne legyenek „másodrendű állampolgárok az EU-ban”.

A közös célunkból, amit 2019 tavaszán megálmodtunk, hamarosan valóság lesz

– írta közösségi oldalán a képviselő. Hozzátette:

Az európai minimálbér-szabályozással nem Orbán Viktor személyes kegye lesz a legalacsonyabb jövedelmek megállapítása.

Mint írta, ezzel véget ér a kormánynak kiszolgáltatott munkavállalók korszaka, és Magyarországon is „kötelező lesz visszaépíteni a hatékony érdekképviseleti rendszert”.