Jócskán bővültek a beruházások, a feldolgozóipar vitte a prímet

2021.11.26. 09:49

Bővültek a beruházások a harmadik negyedévben. A volumen 12,4 százalékkal gyarapodott éves alapon. A több mint ötven főt foglalkoztató vállalkozások esetében, amelyek a beruházási teljesítmény csaknem hatvan százalékát adják, 22 százalékkal nőtt ez az érték az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nemzetgazdasági beruházások negyedét adó, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései 25 százalékkal emelkedtek, bővült a teljesítmény a járműgyártásban és az élelmiszeriparban is. A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek teljesítményének volumene mintegy hat százalékkal növekedett. A szállítás, raktározás beruházási teljesítménye 21 százalékkal ugrott meg: az állami infrastruktúra-fejlesztések mellett a logisztikával, fuvarozással foglalkozó vállalkozások is gyarapították a beruházásaikat.

A KSH adatai szerint a kereskedelem beruházásai szintén több mit húsz százalékkal emelkedtek, elsősorban a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszerboltok fejlesztései miatt. A mezőgazdaság beruházási rátája a korábbi negyedévek visszaesése után jelentősen, 37 százalékkal nőtt.

Varga Mihály: rekordmértékben nőttek a beruházások

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról, amelyek 12,4 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben – mondta Varga Mihály a Facebook oldalára feltett videóüzenetében pénteken. Ez azt jelenti, hogy 7800 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg kilenc hónap alatt az országban – tette hozzá a pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy Magyarországon a GDP-arányos beruházási ráta a 2010-es 20 százalékról 27 százalék fölé emelkedett mostanra, ezzel az adattal az ország uniós szinten az elsők között van. A beruházásokat több ágazat is húzta, így az építőipar, a feldolgozóipar, a szállítmányozás, a raktározás, a kereskedelem és a mezőgazdaság fejlesztései is – sorolta Varga Mihály.