India is betilthatja a kriptovaluták használatát

GettyImages-1230435174
2021.11.26. 14:55
Míg a kevesebb mint hét millió lakosú El Salvador hivatalos fizetőszközzé tette a bitcoint, az 1,3 milliárd lakosú India egy régóta várt törvényjavaslata betiltaná a kriptovaluták használatát az országban.

A kriptovaluták és digitális valuták szabályozásáról szóló törvényjavaslat a téli ülésszakban kerülhet a parlement elé – írta csütörtökön a BBC. A jogszabálytervezet célja olyan keretek megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy az Indiai Központi Bank hivatalos digitális valutát bocsátson ki.

Az elmúlt hónapok várakozásai ellenére, miszerint az indiai kormány enyhítene a digitális pénznemek használatának korlátozásáról, az újabb bejelentések megerősítették a korábban előrevetített szigorítások bevezetésének szándékát. 

A hír hatására a kriptovaluták árfolyama jelentősen esett, az indiai WazirX tőzsdeoldalon a Bitcoin 13 százalékkal, a Shiba Inu és a Dogecoin több mint 15 százalékkal zuhant be.

Az indiai zuhanás ellenére a nemzetközi árfolyamban viszonylag kisebb csökkenés volt érzékelhető.

Amikor Kína úgy döntött, hogy betiltja a kriptopénzeket, ami nagyon nagy lépésnek számított, a bejelentés akkor sem mészárolta le teljesen a kriptopiacokat

– hangsúlyozta Glen Goodman a The Crypto Trader című könyv szerzője a BBC-nek egy rádió beszélgetésben.

Az Indiai Központi Bank konzervatív módon közelít a kriptovalutákkal kapcsolatos kérdésekhez. 2020 márciusában az Indiai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az RBI által két évre elrendelt digitális valutakereskedelmi tilalmat.

Shaktina Das, az Indiai Központi Bank elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kriptovaluták komoly aggályokat vetnek fel a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás szempontjából és hogy a blokklánc technológia kriptovaluták nélkül is virágozhat.

Amit nem szabad Jupiternek...

Eközben El Salvadorban szeptember 7-e óta a bitcoin hivatalos fizetőeszközként működik. A bevezetés megrázta a kriptopiacokat, a bitcoin ára 52 ezer dollárról 43 ezerre zuhant.

A technikai átmenet sem volt zökkenőmentes. A bevezetés után az Index is írt a közép-amerikai állam lépéseiről, amelynek polgárait fejenként 30 dollár értékű bitcoinnal próbálta ösztönözni az állam az új fizetőeszköz használatára. Az országban kötelezővé tették a digitális pénz elfogadását mindenhol, ahol ez lehetséges. Elsőként a McDonald's és Starbucks üzletekben fizethettek így a vásárlók El Salvadorban, ahol a lakosság 70 százaléka bankszámlával és bankkártyával sem rendelkezik.

Azóta újabb innovatív ötlet megvalósításán dolgozik a salvadori kormányzat, egy vulkán hőenergiájának felhasználásával terveznek olyan szuperszámítógépeket működtetni, amelyek alkalmasak a kriptobányászatra. Ezt már sikerült is megvalósítaniuk, az üzem szeptember óta működik.

Nayib Bukele elnök a héten bejelentette, hogy a jelenlegi üzem köré, a Conchago vulkán közelében Bitcoin várost kíván kiépíteni, amelyet a kriptobányászat hasznából tervez megvalósítani.

Lakóövezetek, bevásárló központok, szolgáltatások, múzeumok, szórakozóhelyek, bárok, éttermek, repülőtér, kikötő, vasút - minden, mindezt a Bitcoin segítségével

– részletezte elképzeléseit a 40 éves elnök. Az építkezés dátumát még nem pontosította, azonban becslései szerint 300 ezer bitcoinból megvalósítható lenne a projekt.

A legnagyobb országok saját kriptovalutát vezethetnek be

Bár a bitcoin ebben az évben már többször is új csúcsokat döntött, és egyes vélemények szerint a 100 ezer dolláros értéket is elérheti az év végére, ennek ellenére Kína és India nem a salvadori utat választja.

Szeptember 24-én a kínai kormányzat bejelentette, hogy minden kriptovaluta-tranzakciót illegálisnak tekintenek és betiltják az olyan tokenek használatát, mint a bitcoin, annak ellenére, hogy az ország az egyik legnagyobb kriptopiaccal rendelkezik a világon. A Kínai Népbank álláspontja szerint a döntés azért volt indokolt, mert ez a fajta kereskedelem súlyosan veszélyezteti az emberek vagyonának biztonságát.

El salvador-i és a kínai példák alapján Gled Goodman a BBC-nek elmondta, hogy arra számít, hogy India egy köztes megoldást keres a kínai törekvések, a nemzetközi digitális pénznemek betiltása és egy saját kriptovaluta bevezetése, és a közép-amerikai út között.

Uralkodni akarnak a kriptovalutákon, és nekem úgy tűnik, hogy az indiai kormánynak is ez az elképzelése (mint a kínainak)

– nyilatkozta a szakértő.

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)