Sosem voltak még annyian a hazai sípályákon, mint a járvány idején

2021.11.26. 06:08

A pandémia idején rekordszámú magyar síelő vette igénybe a hazai sípályákat, és a hosszú szezonnak köszönhetően jól alakultak a bevételek. Itthon a pályákon nem korlátozták a sportolást, egyedül a pályák melletti vendéglátó egységek sínylették meg a pandémiát, sok helyen 50-60 százalékos bevételcsökkenéssel zárták a tavalyi szezont – mondta Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke.

Fehér Gyula elmondta, hogy tavaly mintegy 20 százalékkal 160 ezerre növekedett az eladott jegyek száma, mindez rövidített üzemidő mellett, hiszen az éjszakai kijárási korlátozások miatt korábban kellett zárniuk a pályáknak. A járvány miatt több magyar nem tudott külföldre menni síelni, amiből a hazai sípályák üzemeltetői profitálni tudtak, hiszen inkább a magyarországi sípályákat választották.

Magyarország területén összesen 43 síelésre alkalmas síterep van, ezen belül pedig 12 olyan sípálya, amelyek klaszterszervezetbe tömörülve igyekeznek érdekeiket érvényesíteni. Jelenleg öt különböző helyszínen van komolyabb hóágyú-kapacitás – mondta a hirado.hu-nak Fehér Gyula. Hozzátette:

A magyar éghajlati viszonyok mellett a sípályák gazdaságos üzemeltetése ezek nélkül elképzelhetetlen lenne.

Elmondása szerint ezek a hóágyúk keményebb, tartósabb hóréteget hoznak létre. A szakember szerint ezenkívül még lánctalpas pályakarbantartó gépekkel kell megdolgozni a havat, amiknek az ára százmillió forint felett van.

A szakember beszélt a fejlesztésekről, amelyeket a magyarországi sípályákon terveznek. Emellett elmondta azt is, hogy milyen szezonra számítanak idén az üzemeltetők.

Mivel várhatóan a külföldi sípályák is nyitva tartanak, így már az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a tavalyi bérleteladásokat

– mondta a szakember, aki azt reméli, a járványügyi helyzet a szezon csúcsán, januárban már enyhülni fog. A legegészségesebb környezet a hegyi levegő – tette hozzá.