Orbán Viktor tovább üti az önkormányzatokat

2021.11.26. 06:58

A magyar kormány nagyjából egy évvel ezelőtt, decemberben jelentette be a döntését, amely szerint az önkormányzatoknak 2021-ben tilos megemelniük a helyi és a települési adókat, valamint új adót sem vezethetnek be, és nem törölhetik el az eddigi adókedvezményeket.

A Pénzügyminisztérium akkor a koronavírus-járványra hivatkozott, mondván, így tudják megóvni a magyar vállalkozásokat, családokat, lakásokat. A döntés a hazai cégeknek kedvezett, de a településeket nehéz pénzügyi helyzetbe hozta.

A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből kiderül, hogy a kormány meghosszabbítja 2022-re a rendeletet, vagyis jövőre is megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat, vagy újat vessenek ki. Ez azért is nehezíti tovább az önkormányzatok helyzetét, mivel a 2022-es adócsomagban szerepel a kkv-knak szóló iparűzési adó megfelezése, ami 150 milliárd forintot von el tőlük.

Az Orbán Viktor által aláírt szabályozás már péntektől hatályos, a tavaly decemberi rendelet első paragrafusa így módosul:

  • „1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • (2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • (3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

(portfolio.hu)