Szijjártó Péter: Sok csatát kell megnyerni

2021.11.26. 10:32

Fontos cél, hogy az évtized végére a magyar cégek külföldi beruházásaiból legalább annyi forrás kerüljön vissza a magyar gazdaságba, mint amennyi profitot a külföldi vállalatok Magyarországról kiutalnak. Ezt Szijjártó Péter mondta Oroszországban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány ennek érdekében valamennyi szükséges döntést meghozott: az Eximbank hitelei, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vissza nem térítendő támogatásai garantálják a beruházások finanszírozási hátterét, amik révén új piacokat szerezhetnek meg, írta az MTI.

Szijjártó Péter látogatást tett a Sanatmetál Kft. magyar egészségipari cég obnyinszki gyárában, amelyben most újabb kapacitásfejlesztés zajlik 1,3 milliárd forint értékben. A miniszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben jelentősen megerősödött. Úgy fogalmazott: folyamatos beruházási rekordok is bizonyítják ezt.

A miniszter szerint ahhoz, hogy hazánk az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon, sok csatát kell megnyerni a külföldi vállalatok magyarországi beruházásai és a magyar cégek külföldi terjeszkedése terén egyaránt.

Hozzáfűzte: az utóbbi projektek egyik fontos célpontja Oroszország, amellyel Magyarország „pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést” alakított ki.