Varga Mihály: Az egészségiparban 87 milliárd forintnyi fejlesztés történt

2021.11.30. 16:13

Az egészségipar fejlesztése stratégiai jelentőségű, mind az ellátásbiztonság, mind a növekedési képesség miatt – mondta a pénzügyminiszter a dunakeszi Lighttech Kft. beruházásának átadásán.

A lámpák gyártási kapacitásának bővítése 1,3 milliárd forintba kerül, ennek csaknem 80 százalékát az állam állja.

Varga Mihály hangsúlyozta: ebben a szektorban jelentős az innovációs erő, ami képes arra, hogy a világpiacon is versenyképes pozíciót szerezzen. A kormány célja a hazai egészségipari kapacitás növelése, a magyar cégek részesedésének emelése a beszállítók piacán, valamint az export szélesítése.

Hozzáfűzte: az elmúlt másfél évben tulajdonképpen új iparág jött létre Magyarországon, az Egészségipari Támogatási Program révén 83 helyszínen 87 milliárd forint értékben valósultak meg kapacitásfejlesztések.

A miniszter szerint a program fontos eredménye, hogy 4.0 ipari technológiai váltásra is sor került, emellett a fejlesztések meg tudják védeni a munkahelyeket.

A dunakeszi beruházás nyomán a Lighttech egészségügyi és oktatási intézményekben használható UVC levegőfertőtlenítő berendezéseket gyárt majd, amelyeknek kiemelt jelentőségük van például koronavírus-fertőzések terjedésének megakadályozásában is – számolt be az MTI.