Elajándékozzák a hamis IKEA bútorokat

2021.12.01. 07:07

A nemzetközi IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlác -biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih eljárásából kiderült, hogy a magyar IKEA megfelelő gondossággal járt el, így nemzetközi szinten folytatódik a vizsgálat. Az elkobzott bútorok megsemmisítés helyett rászorulókhoz kerülnek. Az ezt szolgáló pályázat mától elérhető a hivatal weboldalán.

Tekintettel az eset Európai Unió szintű kiterjedtségére a tagállamok EUTR hatóságai között jelenleg is széles körű egyeztetés zajlik, a Nébih ellenőrzésének első szakasza azonban már lezárult. A Magyarországon lévő illegális eredetű fatermékek elkobzással az állam tulajdonába kerültek.

A forgalmazásból kivont 272 darab termékre helyi önkormányzatok, közhasznú szervezetek, továbbá egyházak, egyházi jogi személyek pályázhatnak november 30-tól a Nébih oldalán. Az elkobzott termékek kiosztása, a hivatal döntését követően, közvetlenül az érintett IKEA áruházakból történik majd.