Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Süli János: Az atomenergia klímabarát

2021.12.01. 18:29

Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi. Ezt Süli János tárca nélküli miniszter mondta egy budapesti konferencián. Hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához. Szerinte a magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat, tudósított az MTI.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő.

Utalt arra, hogy a visegrádi országok kiállnak az atomenergia alkalmazása mellett, fenntartható utat választottak. A miniszter megemlítette az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának tanulmányát, amely az atomenergiát jelöli meg leginkább klímabarát energiaforrásként. 

Süli jelezte: számításaik szerint az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.