Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás őrző-védő cégek ellen

2021.12.02. 13:13

Összesen tizenhárom őrző-védő cég vezetője ellen indult eljárás. A gyanú szerint az érintettek az állami költségvetést kétmilliárd forintot meghaladó összeggel károsították meg – tájékoztatta az MTI-t a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A pénzügyőrök és rendőrök egy keddi összehangolt akcióban ügyészi irányítással több helyszínen tizenöt embert állítottak elő, közülük hatot költségvetési csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe. A megalapozott gyanú szerint az őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői, hogy munkavállalóik után ne kelljen közterheket, illetve szolgáltatásaik után áfát fizetniük, igénybe vették egy, a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét.

A keddi akcióban a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő vagyonvédelmi cégek öt vezetőjét és a pénzt mozgató gyanúsítottat vették őrizetbe, továbbá bizonyítékokat és vagyontárgyakat is lefoglaltak.

A bűnszervezet tagjai egy többlépcsős céghálót hoztak létre, a munkavállalókat pedig fiktív szerződésekkel foglalkoztatták, és bár a közterheket ugyan részben bevallották a hálózat alján működő vállalkozások, de nem fizették be. A hálózatban a cégeket rendszeresen cserélgették, és fiktív számlakat állítottak ki jutalék ellenében. A főügyészség által irányított nyomozásban korábban a bűnszervezet több tagját, köztük a csoport irányítóját és a cégeket biztosító ügyvédet már letartóztatták.

Az ügyészség eljárásban indítványozta a hat gyanúsított letartóztatását bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.  • Vennék
  • Hírek