Utolértük a szlovák béreket, egyre többen járnak át dolgozni

2021.12.02. 08:43

Már magasabb bérek vannak a hazai ipari fellegvárakban Magyarországon, mint Szlovákiában. A munkaerőpiaci szakértők úgy látják, hogy a jövőben egyre többen jöhetnek át dolgozni Szlovákiából Magyarországra – írja a Világgazdaság.

A lapnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője elmondta, hogy Szlovákiában az elmúlt egy-két évben több munkahely is ideiglenesen vagy végleg megszűnt a járvány miatt.

nagy autóipari szereplők is kénytelenek voltak felfüggeszteni a gyártást északi szomszédunknál, emiatt sokan kényszerhelyzetbe kerültek, és inkább a Magyarország és Szlovákia közötti ingázást választják a bizonytalanság helyett.

A szakember szerint a határ menti régióban több nagy múltú, prosperáló vállalat található, és sok esetben egy ilyen magyarországi lokáció kevesebb utazással járhat a határ túloldalán élők számára.

Ezekben az üzemekben többnyire a szlovákiai bérekhez viszonyítva is versenyképes jövedelmet, korrekt munkakörülményeket kínálnak, és vonzó bónusz- és jutalékrendszerekkel várják a dolgozókat – szögezte le Juhász Csongor.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója elmondta, hogy a szlovák és a magyar statisztikai hivatal legutóbbi adatai is azt mutatják, hogy a magyarországi átlagfizetések több térségben is elérték a szlovák bérszintet: Nyitra megyében 2021 második negyedévében bruttó 988 euró volt az átlagkereset, ami nagyjából nettó 750 eurónak, vagyis mintegy 262 ezer forintnak felel meg.

A szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint, Nagyszombat megyében az 1128 eurós bruttó átlagbér nettója 846 euró, mintegy 296 ezer forint. Ez nagyságrendileg azonos szintet képvisel Győr-Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.

Reálisnak tartja Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing csapatvezetője, hogy a szomszédos régiók szakemberei átjöjjenek dolgozni Magyarországra a béremelkedés hatására, amire szerinte a munkaerő szabad áramlásának uniós követelménye is lehetőséget nyújt.

A nyugati országrészben is egyre többször lehet versenyképes fizetésekkel találkozni. Győr környékén például bruttó 450–550 ezer forint körüli ajánlatra számíthatnak a pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően, három–öt év tapasztalat mellett az általános bérigények pedig már 650–850 ezer forint között mozoghatnak.  • Hírek
  • Hírek