Sokkal kedvezőbbé válnak a mikro- és kisvállalkozások adószabályai

2021.12.04. 21:23

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, mondta Izer Norbert a távirati irodának. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a mikro- és kisvállalkozásnak érdemes megfontolniuk az átalányadóra váltást, ezt december végéig tehetik meg a 2022-es év viszonylatában.

Jelenleg az adóhivatal több mint 16 ezer átalányadózó egyéni vállalkozót tart nyilván, de ez a szám többszörösére nőhet jövőre az államtitkár szerint.

A jövedelem az éves minimálbér feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Ebben az esetben bevallást sem kell benyújtani.

Izer utalt arra, hogy a 80 százalékos költségelszámolásra jogosultak esetében még magasabb az adómentességi és bevallásmentességi összeghatár, például az átalányadót választó fényképészeknek, fodrászoknak, taxisoknak vagy telefonszerelőknek mintegy 6 millió forint éves bevételig nem kell szja-t fizetniük. Jelezte, olyan kisvállalkozó választhatja ezt az adózási formát, akinek a bevétele nem több 24 millió forintnál. A kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetében ez magasabb összeget, az éves minimálbér ötvenszeresét jelenti.