Babakötvény-számlák nyitására buzdít Tállai András

2021.12.05. 10:55

Több mint 262 ezer gyermeknek van már babakötvénye. Ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás – közölte Tállai András az MTI-vel.

Az osztogatást részletezve a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a babakötvényben havonta bármekkora összeg félretehető, a kamata pedig „rendkívül kedvező”, az előző évi infláció plusz három százalék. Az állam ehhez nyújt még további maximum 6 ezer forint külön támogatást minden évben. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, akkor 2022-től duplájára,12 ezer forintra emelkedik a babakötvények utáni állami támogatás – magyarázta Tállai András.

Az államtitkár szerint a babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez hosszú távú, biztonságos formában. Kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó úgynevezett Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. A számlanyitást a Magyar Államkincstár megkönnyítette, ügyfélkapuval elvégezhető.

Tállai András elmondása szerint a családtagok és az állam befizetései révén 143 milliárd forint kamatozik már a gyermekeknek babakötvényben. Hozzátette, hogy például egy szülő, vagy egy nagyszülő havi ötezer forintos befizetéséből az idén született gyermek a 18. születésnapját követően 2,2 millió forintot kaphat. Ez az összeg pedig még nagyobb lehet, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Pénzügyminisztérium állami támogatás duplázására vonatkozó javaslatát.

(via MTI)  • Tippek
  • Bankszámla