Az OTP újabb bankot vesz Albániában

GettyImages-646249270
2021.12.06. 09:43
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát – közölte a pénzintézet.

A bank közleményében kiemeli: a tranzakció pénzügyi lezárására 2022 második negyedévében lesz. Az Alpha Bank Albánia közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedésével az ország nyolcadik legnagyobb bankja, amely a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. Jelenleg 34 fiókból álló hálózatot működtet, jelen van az összes albán nagyvárosban. 

A Portfolio emlékeztet: 

AZ ALPHA BANK SAJÁT TŐKÉJE TAVALY ÉV VÉGÉN 72,7 MILLIÓ EURÓ VOLT, EZ ALAPJÁN AZ OTP VONZÓ ÁRAZÁS MELLETT, KÖNYV SZERINTI ÉRTÉK ALATT, 0,75-ÖS P/BV SZORZÓN VÁSÁROLJA MEG AZ ALBÁN BANKOT.

A relatíve alacsony árazási szorzó igazolható a bank jelenleg még igencsak alacsony profitabilitásával, megtérülésével.

Az OTP Csoport mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a két albán leánybank egyesítését követően várhatóan meghaladja majd a 11 százalékot, az ügyfélhitel-állomány pedig mintegy másfélszeresére nőhet. A tranzakció nyomán az OTP Csoport a második legnagyobb szereplővé válhat az albán piacon.

Az országban 2018-ban lépett piacra az OTP Csoport a Societe Generale Albania Bank megvásárlásával, amit azóta integrált.

Az Alpha Bank Albániát jól működő, kiválóan vezetett, folyamatosan fejlődő, mind Albánia bankszektorának növekedésében, mind a helyi közösség fejlődésében jelentős szerepet játszó hitelintézetnek nevezte az OTP, aminek megvásárlásával tovább tudja erősíteni pozícióját.

Az OTP Bank az egyik legaktívabb hitelintézet az európai akvizíciós színtéren. A 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig az Alpha Bank Albániával együtt összesen 9 országban 12 pénzintézet, illetve banki portfólió megvásárlását jelentette be. Ezek közül – a szlovén Nova KBM-tranzakció kivételével, amelynek pénzügyi teljesítése még folyamatban van – mindegyiket sikeresen integrálta a bankcsoportba, és Albánia mellett olyan új országokba is belépett, mint Szlovénia és Moldova.

A SZLOVÉN TRANZAKCIÓ LEZÁRÁSA UTÁN MÁR ÖT ORSZÁGBAN, MAGYARORSZÁGON, BULGÁRIÁBAN, MONTENEGRÓBAN, SZERBIÁBAN ÉS SZLOVÉNIÁBAN LESZ PIACVEZETŐ AZ OTP.

Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a közelmúltban egy interjúban arról beszélt, hogy az OTP nem tervez nyugat-európai befektetéseket, marad a régiónkban, illetve a volt Szovjetunió országaiban.

(Borítókép: Yorgos Karahalis / Bloomberg / Getty Images)    • Tippek
  • Biztosítás