Feltérképezik a vidéki repülőterek hasznosítási lehetőségeit

2021.12.08. 17:39

A járvány ellenére rekordokat dönt a magyar gazdaság, a foglalkoztatás és a beruházások növekedése is, hangsúlyozta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Arról is beszélt, hogy a légi közlekedés kilábalása az előrejelzések szerint több évbe telhet, a vírusválság hatásainak remélt leküzdésével az ágazat még nem kerekedik felül minden kihíváson. Mosóczi László megerősítette: az állam többségi tulajdont szerezne a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben.

A kormány tervei szerint Magyarország Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztóközpontjává válhat.

Ez a stratégiai törekvés úgy váltható valóra, ha az Európa és a Távol-Kelet között mozgó áruk minél nagyobb hányada Magyarországon keresztül éri el úti célját, tudósított az MTI. E folyamat részeként a légi selyemút hozzájárulhat a magyar–kínai áruforgalom további bővítéséhez.

Mosóczi László hangsúlyozta: zajlik a vidéki repülőterek hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése is; Békéscsaba és Gyula térsége a megkezdett Airbus-beruházásra alapozva az újjáéledő magyar repülőgépipar központja lehet. Jelezte: a kormány a szakképzésben, a felsőoktatásban is ösztönzi az iparági utánpótlást adó oktatást. Az Óbudai Egyetemen légijárműüzemeltető-, légiforgalmipilóta-szakmérnöki képzés indult.