Szijjártó Péter: 264 milliárd forint értékű dél-koreai beruházás érkezik Debrecenbe

264875816 435726398020659 4066860472571539574 n
2021.12.08. 14:15

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítiumakkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM. A 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban.

Szijjártó Péter elárulta, hogy a városban évente 108 ezer tonna katódot állítanak elő a jövőben, ez 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához megfelelő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében készül el, a második egy évvel később.

A tájékoztatás szerint az EcoPro BM volt az első vállalat a világon, amely nyolcvanszázalékos nikkeltartalmú katódot tudott előállítani, és a debreceni lesz az első ilyen üzem Európában, amelyhez a magyar kormány pénzügyi támogatást is nyújt, igaz, egyelőre nincs hír arról, hogy mekkora összegről van szó. Magyarország ezzel fontos szerephez juthat az elektromosautó-iparban.

Jól látszik, hogy Magyarország vonzereje a válság alatt nem csökkent, sőt tovább növekedett. Az újabb adócsökkentések tovább fokozzák az ország versenyképességét

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a bejelentett projekt az idei év második legnagyobb beruházása a szintén dél-koreai cég, az SK Innovation mögött.

A vállalatcsoport – amelynek a 680 milliárd forintos üzemét Iváncsa és Rácalmás között hozzák létre – szintén elektromos akkumulátorok gyártásával foglalkozik, a külügyminiszter szerint pedig nagy szükség van ezekre a beruházásokra a jövő iparágában ahhoz, hogy Magyarország megőrizhesse pozícióját az európai autóipar egyik zászlóshajójaként.

Az összes magyarországi beruházás több mint fele származott egyébként Dél-Koreából 2021-ben.

A magyar autóipar a teljes feldolgozóipari teljesítmény harminc százalékát adja, így a szektor meghatározó az egész gazdaság és a hosszú távú növekedés szempontjából.

A miniszter jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt globálisan 114 millió munkahely szűnt meg 2020-ban, 42 százalékkal visszaestek a beruházások és több mint öt százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene.

A magyar gazdaság ezen folyamatokkal teljesen ellentétes utat járt be, a legfontosabb mutatók tekintetében hatalmas rekordokat tudtunk megdönteni

– mondja Szijjártó Péter, aki kiemelte, hogy Magyarországon a munkanélküliség finanszírozása helyett a beruházások támogatására fordították a költségvetési forrásokat a pandémia idején, amihez pedig elengedhetetlen a keleti nyitás stratégiája.

A keleti vállalatok beruházásainak volumene gyorsan nő Magyarországon is, az elmúlt három év statisztikái alapján az Európai Unióban a második legtöbb Magyarországra érkezett Dél-Koreából – számolt be az MTI.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Facebook)  • Hírek
  • Árfolyam