Jövőre bruttó 800 ezer forintot kereshet egy egyetemi tanár Szegeden

2021.12.09. 20:50

A Szegedi Tudományegyetem fenntartóváltása, az új gazdálkodási modell bevezetése, azaz a teljesítményeken alapuló egyetemi finanszírozás lehetővé teszi az alapbér és a személyre szabott, teljesítményekhez kötött díjazások emelését. Erről tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az egyetem új bérstruktúrát vezet be, amelynek három eleme a jelentősen megnövelt alapbér, valamint az egyaránt teljesítményen alapuló, éves, az alapbérbe beépülő fizetésemelés és az akár több havi bért is jelentő bónusz.

Az akadémiai terület oktató, kutató, tanár munkatársainak alapbére a korábbi közalkalmazotti jogviszony szerinti illetményhez képest jelentősen, átlagosan 50 százalékkal emelkedik. Az egyetemi tanárok alapbére jövőre átlagosan 40, az egyetemi docenseké 33, az adjunktusoké 60, a tanársegédeké 78 százalékkal nő. Egy tanársegéd átlagos alapilletménye 213 685 forintról 380 ezer forintra emelkedik.

Egy egyetemi tanár alapilletménye az egyetemen legkevesebb 800 ezer forint lesz.

A kollégiumi tanárok alapbére 400 ezer, a nyelvtanároké pedig 450 ezer forintra emelkedik. A teljesítményértékelési rendszereket 2022 első negyedévében véglegesítik.

A köznevelésben, a szakképzésben, illetve az egyéb szakmai és funkcionális munkakörökben, nem akadémiai területen dolgozók bérrendezése is megindult. Ennek részleteit a felsőoktatási intézmény az érdekképviseletekkel történő egyeztetés után véglegesíti.

Nőnek a hallgatói támogatások is. Jövőre a START ösztöndíj keretösszege duplájára emelkedik, amelyből így több mint ezer újonnan felvett hallgató részesülhet.