Hiába a koronavírus, a Fitch 1973 óta nem látott növekedéssel számol

2021.12.09. 08:40

A globális hazai össztermék (GDP) 5,7 százalékos növekedésével számol a Fitch Ratings az előrejelzésében. Ez lenne a leggyorsabb ütemű világgazdasági növekedés 1973 óta.

Ugyanakkor az utóbbi hónapokban a hitelminősítő többször, több mint fél százalékkal rontotta a világgazdaság idei bővülésére szóló becslését – emlékeztet az MTI. Az ok a beszállítói hálózatok problémáiban keresendő. A cég a globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 7 százalékos GDP-növekedést vár idén.

Egy másik meghatározó hitelminősítő, a Moody’s Investors Service novemberben azt prognosztizálta: a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő globális gazdasági erőcentrum összesített hazai összterméke idén átlagosan 5,8 százalékkal bővül.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is számottevő gyarapodással kalkulál. Az EBRD szintén múlt havi előrejelzésében azt valószínűsítette: a működését érintő csaknem negyven országban 5,5 százalék lehet 2021-ben a GDP-növekedés mértéke.