Elkezdődött a magyar állam által 17 milliárd forintért vett teherszállító kereskedelmi üzemeltetése

2021.12.11. 11:26 Módosítva: 2021.12.11. 13:39

Elkezdődött a kormány által a koronavírus-járvány első hullámát követően vásárolt teherszállító repülőgép, az Airbus A330-200F típusú gép kereskedelmi üzemeltetése szombat délelőtt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 17 milliárd forintért vette légi teherszállító repülőgépet több mint egy évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy a pandémia idején maszkot, lélegeztetőgépet, gumikesztyűt és egyéb, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket lehessen szállítani vele, emellett idén 6,8 millió adag vakcinát is hoztak vele Budapestre.

Mivel manapság már nem kell rendszeresen oltóanyagokat szállítani, jelentős kapacitás szabadult fel, ezért a héten aláírták a szerződéseket a WizzAir kereskedelmi alapú üzemeltetéséről.

Még soha nem volt a magyar államnak állami tulajdonban lévő, magyar felségjelzésű, szélestörzsű, hatalmas kapacitással és teherbíró képességgel rendelkező, menetrend szerinti forgalomban részt vevő teherszállító repülőgépe, most már ilyen is van

– mondta Szijjártó Péter a teherszállító gépről, amely hetente háromszor ingázik Budapest és a kínai Csengtu között, így az érintett magyar és kínai cégeknek már nem kell a nagy nemzetközi szállítmányozási vállalatokra várniuk.

Az első gép nagyjából tíz tonna rakománnyal indul Kínába, majd ötven tonna áruval – elsősorban elektronikai és autóipari alkatrészekkel – tér vissza onnan.

(MTI)