Jócskán nőnek a törlesztők, és a monetáris tanács ismét asztalhoz ül

2021.12.13. 07:24 Módosítva: 2021.12.13. 07:26

Kedden ismét ülésezik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amely fél éve kezdte meg a szigorítást, célja az infláció letörése, ami novemberben már 7,4 százalék volt. A jegybanki döntések miatt az alapkamat mellett emelkedik az egyhetes jegybanki betétkamat is, utóbbi jelenleg 3,3 százalék.

A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) már meghaladja a 4 százalékot, utoljára 2013-ban volt ilyen magas szinten. A változó kamatozású lakáskölcsönöket fizetőknek akár 20 ezer forinttal is nőhet a havi részlete januártól, közölte a hvg.hu.

Ha egy adós 2016 januárjában vett fel egy 15 millió forintos lakáscélú hitelt 15 éves futamidőre, idén 113 ezer forintot fizetett havonta a jelzáloghitel törlesztésére ez év első hónapjában. Az idei kamatemelések miatt már több mint 130 ezer forintra nő a törlesztőrészlet a januári kamatfordulót követően. Így a törlesztőrészletért az egész éves törlesztés alapján 210 ezer forinttal kell többet fizetni.

A januári kamatforduló esetén a december 29-én közölt BUBOR lesz a döntő, ugyanis a hónap utolsó munkanapját kettővel megelőző munkanap számít a jogszabály szerint, ha a jegybank monetáris tanácsa kedden, az év utolsó ülésén megint emeli a kamatot, az még ennél is magasabb havi törlesztőrészletet jelenthet az adósoknak.