Stratégiai megállapodást köt a kormány a magyarországi oltóanyaggyárral

2021.12.14. 08:50

Stratégiai együttműködési megállapodás köt a magyar kormány a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt-vel – derült ki a Magyar Közlöny hétfő este megjelent számából.

Azt, hogy pontosan mi áll a megállapodásban, egyelőre nem tudni, mivel a kormányhatározatban még csak a szerződés megkötését rögzítették. Azt viszont tudni lehet, hogy a cég nyolcmilliárd forint értékben épít egy vakcinagyárat Monoron, amely – Szijjártó Péter külügyminiszter szerint – az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye lesz.

A francia tulajdonban álló vállalat elsősorban az állatok számára gyárt vakcinákat.  Szijjártó Péter novemberben ezzel kapcsolatban azt mondta: az állategészségügynek is megvan a „maga Covidja”, például a sertéspestis vagy a madárinfluenza formájában.  Az ezekhez hasonló járványok hatalmas károkat tudnak okozni, ugyanis az állatállomány nagymértékű pusztulásához, komoly gazdasági problémákhoz, illetve ellátási zavarokhoz vezethetnek – mondta akkor a külügyminiszter.

A fentiektől függetlenül épül meg Deberecenben a Nemzeti Oltoanyaggyár, amelyben 2022 végén már meg is kezdődhet a Szputnyik V vakcinájának a gyártása.