Szijjártó Péter: a globális gazdasági és politikai status quo megbomlott

2021.12.14. 21:35
Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekszik. Ezt Szijjártó Péter mondta az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt, az éves meghallgatásán.

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekszik. Ezt Szijjártó Péter mondta az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt, az éves meghallgatásán.

A külgazdasági és külügyminiszter hangoztatta: a külpolitikai stratégia következetes végrehajtásával az elmúlt évben Magyarország meg tudta védeni az emberek egészségét, gyorsan újraindította a gazdaságát, ellenállt a migrációs nyomásnak, és garantálta az energiaellátást.

A miniszter a csaknem két éve tartó koronavírus-járványra is utalva úgy vélte: a globális gazdasági és politikai status quo megbomlott, az Európai Unió súlyos egészségügyi, gazdasági, migrációs és energiaellátási problémákkal néz szembe, tudósított a távirati iroda.

A miniszter úgy fogalmazott: a plusz keleti oltóanyagoknak köszönhetően az uniós átlaghoz képest másfél-két hónappal előre tudták hozni a gazdaság újranyitását. A tárcavezető úgy vélte: ha engedtek volna a nemzeti érdekből, akkor ma nem gazdasági sikerről, hanem tömeges munkanélküliségről, és tönkretett gazdaságról kellene beszélni. Ezzel szemben az ország idén minden idők legtöbb foglalkoztatottját regisztrálta, és legmagasabb negyedéves növekedési ütemét produkálta, és minden idők legtöbb beruházása indult el kormányzati támogatással.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy magyar export soha nem volt olyan dinamikus, mint 2021 első kilenc hónapjában.

Szerinte Brüsszel mindent támogat, ami növeli a migrációs nyomást, és semmit nem támogat azok közül, amelyek azt valóban meg tudnák állítani.