A pénzügyminiszter bejelentette: Magyarország olyat csinált, mint még soha

2021.12.14. 18:16

Elfogadta az Országgyűlés a kormány adócsökkentési törvényjavaslatát: jövőre további 750 milliárd forinttal mérséklődnek a munkát terhelő adók, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Így összességében 1500 milliárd forinttal kevesebb bevétel jut az államkasszának.

A pénzügyi tárca vezetője hangoztatta: a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. Hozzáfűzte: azért, hogy Magyarország megőrizze ezt a lépéselőnyt, illetve megerősítsék a magyar családokat, fiatalokat és vállalkozásokat, a kormány folytatja az adócsökkentés politikáját. Utalt arra: 2022-ben további 4 százalékponttal mérséklődik a munkáltatói adóteher, ezen belül 2,5 százalékponttal a szociális hozzájárulási adó, a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnik. Jövőre így hatszázmilliárd forinttal több pénz maradhat a cégeknél. A kisvállalati adó kulcsa egy százalékponttal, tíz százalékra csökken, ez a döntés mintegy tízmilliárd forintot hagy az érintett vállalkozásoknál, tudósított a távirati iroda.

Varga Mihály jelezte azt is: 150 milliárd forintos megtakarítást jelent, hogy a kormány meghosszabbította a kis- és középvállalkozások helyiiparűzésiadó-kedvezményét, a vállalkozások jövőre is maximum egy százalékot fizetnek.

A családi adó-visszatérítéssel a gyermeket nevelő szülők összesen hatszázmilliárd forint befizetett adót kapnak vissza, a családok február közepéig hozzájuthatnak ehhez az összeghez. Az átlagbér mértékéig a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességet kapnak  jövőre. Az intézkedés több mint negyedmillió fiatalt érint.

Varga Mihály a keddi kötvénykibocsátásról elmondta: Magyarország a világon az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény-kibocsátóként jelent meg a kínai kötvénypiacon, csaknem ötvenmilliárd forint értékben. Az így bevont pénzeszköz a klímaváltozás elleni küzdelemre használható fel, de a kötvénnyel Magyarország folyamatos jelenlétét is garantálni tudják a kínai pénzpiacon, sőt bővítik a befektetői kört is, így az államadósság finanszírozása több lábon állhat.