Kína már a Continentalra is nyomást gyakorol, hogy ne gyártasson Litvániában

2021.12.17. 14:59

Kína nyomást gyakorol az autóalkatrészeket gyártó német óriáscégre, a Continentalra, hogy ne használjanak többet termékeikben Litvániában gyártott elemeket – írta meg két, az ügyre rálátó forrásra hivatkozva a Reuters. 

A konfliktus abból fakad, hogy Tajvan saját nevén nyitott külképviseleti irodát Vilniusban, így a litván kormány lényegében elismerte a sziget függetlenségét Kínától. Tajvant Kína saját részének tekinti, hiába van a szigetnek saját kormánya és a népköztársaságétól a kínai polgárháború vége óta önrendelkezése. 

A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon, így Magyarországon sem az ország, hanem a főváros nevét viselik, Tajpej Képviseleti Iroda néven működnek.

Mint azt megírtuk, megtorlásként Peking ügyvezetői szintre minősítette le litvániai képviseletét, aminek az az üzenete, hogy Kína álláspontját csak úgy lehet elfogadtatni a nemzetközi közösséggel, ha az olyan „provokatív országok”, mint Litvánia lépéseire „kemény és kölcsönös” választ adnak.

A Continentalnak, mint a világ egyik legjelentősebb, autóalkatrészeket gyártó cégének, elektronikai eszközöket előállító gyárai vannak Litvániában, azonban Kínába is jelentős mennyiségben exportál.  

A vállalat, amely valamennyi nagy német autógyár beszállítójaként működik, eddig nem reagált az ügyben a sajtó megkereséseire. A kínai külügyminisztérium visszautasította, hogy nyomást gyakorolt volna multinacionális vállalatokra, hogy ne használjanak Litvániában gyártott alkatrészeket, azonban azt is hozzátették, hogy cégeik nem bíznak többé az országban.  

Úgy hallottam, hogy számos kínai vállalat nem tartja többé Litvániát megbízható partnernek. Az ország csak magára vethet, amiért cégei problémákba ütköznek a Kínával való kereskedelemben és üzleti együttműködésben,

közölte a kínai hatóságok egyik szóvivője.