Hálózatfejlesztési beruházásokra kapott 200 millió eurós hitelkeretet az MVM

B RKL20210825014
2021.12.18. 06:24

Az MVM Energetika Zrt. (MVM) 200 millió euró keretösszegű, hosszú lejáratú hitelszerződést kötött december 17-én az Európai Beruházási Bankkal. A forrásból az MVM Csoport a Mavir Zrt. átviteli hálózati beruházásait finanszírozza  írta az MTI az  MVM által az Budapesti Értéktőzsde honlapján tett bejelentés alapján.

A célzott finanszírozással az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) 15 éves forrást biztosít az MVM Csoport számára.

A hitelmegállapodás célja, hogy az MVM Zrt. leányvállalataként működő Mavir  2021-2025 közötti időszakra vonatkozó átviteli hálózati beruházásait finanszírozza. A finanszírozott projektek között szerepel az átviteli hálózat fejlesztése, alállomások, távvezetékek bővítése és létesítése, és meglévő hálózati elemek terhelhetőségének növelése és felújítása.

A megvalósuló beruházásokkal a termelésben, fogyasztásban és az eszközökben bekövetkező változások mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos, megbízható működése, az ellátásbiztonság európai szintjének fenntartása. A fejlesztések ezen kívül elősegítik a megújuló (PV) erőművek átviteli hálózati integrációját, és így közvetve hozzájárulnak az  MVM Csoport dekarbonizációs törekvéseihez - írták a közleményben.

(Borítókép: Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. épületének, az egykori FŐGÁZ székháznak a bejárata a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton. Fotó: Róka László / MTI)