Bőven van gáz, folyamatos az utánpótlás

GettyImages-1228651796
2021.12.20. 16:48
Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást; a tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről – fogalmazott Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese a hatóság hétfői közleménye szerint.

Ságvári Pál arról is tájékoztatott: a MEKH számos modellszámítást végzett a különböző hőmérsékleti forgatókönyvekre, és ez alapján nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a magyar lakossági földgázfogyasztást.

A legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésre álló gázmennyiség és bőséges a biztonsági tartalék is

– közölte a MEKH elnöke.

Azt is tudatta, hogy a magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye hőmérséklettől függően átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban. A hivatal honlapján folyamatosan nyomon követhető a hazai tárolói készletszint.

A közleményben arra is kitért, hogy az elmúlt két év kiugró készletszintjét egyebek mellett az Ukrajna és Oroszország közötti geopolitikai feszültségek, illetve a 2019 végén lejárt orosz–ukrán tranzitmegállapodás indokolta. Ezek miatt a kereskedők 2019-ben és 2020-ban a szokásosnál több gázt tároltak be.

Jelenleg azonban Ukrajna és Oroszország között él a tranzitmegállapodás, ráadásul az október végén megkötött hosszú távú orosz–magyar szerződés értelmében már nem Ukrajna, hanem elsősorban Szerbia felől érkezik Magyarországra az importgáz. Azt is hozzátette: a magas készletszint és az orosz féllel kötött megállapodás kellő biztonságot ad a hazai fogyasztók ellátására.

Magyarország kiemelkedően magas készletekkel rendelkezik fogyasztásarányosan az unióban. Minimálisan többet csak Szlovákia és Ausztria tárolt be, de ezek az országok tranzitországok, így jellemzően nem csak a saját felhasználásuk miatt tárolnak

– ismertette Ságvári Pál.

(Borítókép: Gázvezetékek Németországban 2020. szeptember 22-én. Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images)