Bajba kerültek a francia síparadicsomok a britek kitiltása miatt

GettyImages-179801594
2021.12.20. 06:30
Komoly bajba kerülhetnek a francia síparadicsomok amiatt, hogy az országban nemrég teljesen lezárták a beutazást az Egyesült Királyságból. Mindez azért jelent nehézséget a síparadicsomoknak, mert a legtöbb külföldi turista a szigetekről érkezett.

Franciaország péntek éjféltől kezdve – a koronavírus omikron-variánsának terjedése miatt – korlátozta az Egyesült Királyságból a beutazást, aminek értelmében jóformán teljesen lezárták a szigetekről érkező turizmust. Emiatt már ezen a hétvégén is rengeteg foglalást kellett lemondaniuk a briteknek amiatt, hogy nem tudnak többé beutazni Franciaországba. 

Szomorú, csalódott és dühös vagyok

– nyilatkozta Thomas Mathieu, az egyik, a chamonixi síparadicsom közelében lévő söröző tulajdonosa. Hozzátette, hogy a forgalom várható csökkenése miatt már most meg kellett válnia három munkavállalójától.

„Minden készen állt: maszkot viseltünk, van védettségink, mindent megcsináltunk, amit a kormány kért. Nagyon zavaró ez a helyzet” – nyilatkozta Mathieu. Chamonix-ban egyébként azért is érezhető ennyire a britek eltűnése, mert itt korábban minden negyedik látogató brit volt. 

Jean Castex miniszterelnök az utazás korlátozását azzal indokolta, hogy az omikron „villámgyorsan” képes terjedni. Joggal merülhet fel azonban a kérdés, hogy nem volt-e túl késő most bezárkózni a britek előtt, amikor már Franciaországban is több száz esetet tartanak számon (még úgy is, hogy sokkal kevesebb genomszekvenálást végeznek a variáns kimutatásához, mint a britek). 

Franciaországban egyébként nemrég döntöttek arról is, hogy az újévi ünnepségeket – a bulikat és a tűzijátékokat – is korlátozzák a koronavírus-járvány miatt. 

(via BBC)

(Főutca Chamonixben. Fotó: Universal Images Group via Getty Images)