Ide menekülünk otthonról az ünnepek alatt

2021.12.24. 06:29
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége úgy tapasztalja, a pandémia előtti években egyre népszerűbb lett a szállodákban tölteni az ünnepeket, bár a tendenciát a járványhelyzet megszakította.

Idén sem túl sikeres a foglalási időszak, miután a szövetség kötelékébe tartozó vendéglátóhelyeken már novemberben számos foglalást lemondtak, azok után, hogy a foglalások üteme eleve alacsonyabb volt a szokásosnál - értesült a hvg.hu.

A szállás.hu 2021. novemberi összesítése szerint nagyjából háromszor annyian foglaltak karácsonyi utazást idén, mint egy évvel ezelőtt, a foglalások kilencven százaléka pedig belföldi célú. Az oldalon keresztül foglalt szállások 55 százaléka wellness-szállóba szól, amiért egy főnek egy éjszakára átlagosan 15 ezer forintot kell fizetnie.

Az ünnepeket szállodákban, és más típusú vendéglátóhelyeken töltők számára egyre fontosabb, hogy kimagasló színvonalat nyújtson a szálláshely étterme, akárcsak az, hogy beltéri, illetve szabadtéri rendezvényeket szervezzenek a vendégeknek. A szilveszteri sztárfellépő személye szintén meghatározó szempont a decemberben belföldön telelő magyar vendégek számára.

A párok mellett rengeteg család, akár több generáció is együtt tölti az ünnepeket a belföldi szálláshelyeken. A fővárosiak jellemzően mennek vidékre pihenni, a legtöbb szállodában a törzsvendégek több mint 70 százaléka budapesti.