Budapest belvárosában nemigen lehet lakásra lelni egymillió forintos négyzetméterár alatt

2021.12.27. 12:41 Módosítva: 2021.12.27. 12:55

A használt lakóingatlanokra 2021-ben 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on. Ez több mint öt százalékos növekedés tavalyhoz képest. Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője azt mondta: Budapesten 40 százalékkal kevesebb adásvétel történt idén 2018-hoz képest, az ország többi részén viszont élénkült a lakáspiaci forgalom, és a drágulás is nagyobb ütemű volt, írta a távirati iroda.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a használtlakás-piacon az év elején kiugró volt az érdeklődés, amiben szerepet játszott a lakástámogatási program bővülése és új kedvezmények bevezetése. Hozzáfűzte: nyár elejére ez a lendület már kevéssé volt érzékelhető. Októberben a zöld otthon program élénkítette az új lakások piacát, a kedvezményes lakásépítési áfa ez évi visszavezetése amúgy is ösztönzőleg hatott a lakásépítési kedvre.

Az ingatlanportál adatai alapján a fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 9 százalékkal 800 ezer forintra nőtt ebben az évben.

A legdrágább városrész az V. kerület, ahol decemberben csaknem 1,2 millió forint volt az átlagár, a legolcsóbbak, négyzetméterenként mintegy félmillióba kerülnek, a soroksári használt lakóingatlanok.

(MTI)