Eltörölte a jegybank az osztalékkal kapcsolatos korlátozó intézkedést

2021.12.27. 12:07

Januártól ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek. Így lehetővé válnak a részvényesek díjazására szolgáló részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is. A jegybank ugyanis nem hosszabbítja meg ezek korlátozását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntésének az oka, hogy a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok mostanra csökkentek, gyors gazdasági kilábalás indult meg, ami mérsékli a hitelintézetek tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat is.

Az MNB utalt arra, hogy a törlesztési moratórium folytatásával apadt a fizetési stop hatálya alatt lévő hitelek aránya is, 4 százalék körüli, ami szintén enyhíti a kockázatokat. A jegybank adatai szerint megfelelő a hitelintézetek szektorszintű értékvesztés-fedezettsége, írta az MTI.

A jegybank mostani lépése összhangban van az Európai Központi Bank (EKB) szeptember végi lépésével is, amely során az EKB visszavonta az osztalékfizetés korlátozásával kapcsolatos korábbi ajánlását. Az MNB tavaly márciusban fogadott el átfogó intézkedéscsomagot a hitelintézetek számára a járvány hatásainak mérséklésére, ugyanakkor az osztalékkifizetés korlátozása alól a pénzügyi intézmények szigorú feltételek teljesítése esetén eddig is mentesülhettek.