Nagyon jó évet zárnak a magyar gazdagok

DSC8831
2021.12.27. 20:13
Kiemelkedően jó évet zárnak a tehetősek Magyarországon: a leggazdagabbak vagyona masszívan nő, azonban a vagyonosok száma nem – derült ki a Blochamps Capital közleményéből.

A Blochamps legfrissebb adatai szerint 2021 harmadik negyedévében

éves összevetésben 17 százalékkal, 7077 milliárd forintra nőtt a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon összege.

A pénzügyi tanácsadó és business intelligence cég prognózisa szerint évzáráskor 7200 milliárdot meghaladó mértékű lesz a kezelt privátbanki vagyon Magyarországon.

Jó évük volt a gazdag magyaroknak

„Kivételes növekedéssel, produktív évet tudhatnak maguk mögött a pandémia második évében a tehetősek, ám közülük is elsősorban a legfelső réteg, azaz a háromszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkezők örülhetnek. Ahogy azt 2020 végén előrevetítettük, a magyar piac nemzetközi összevetésben is kiemelkedő teljesítményt produkált. Az ügyfelek nagy része nem tért vissza az óvatos befektetési stratégiákhoz, a koronavírus a likviditásbőséggel és a fejét felütő inflációval karöltve tartósan kimozdította komfortzónájukból még a legkonzervatívabbakat is” – idézi a cég közleménye Karagich Istvánt, a Blochamps Capital ügyvezetőjét.

Miközben a vagyonok markánsan gyarapodtak, a vagyonosok száma nem nőtt érdemben.

Az élő ügyfélszámlák száma mindössze négy százalékkal – 44 800-ról 46 700-ra – bővült 2021 őszére, ami egyébként nagyságrendileg a 2014-es év végi adatnak felel meg. Ráadásul ez a számlamennyiség a gyakorlatban mindössze 22-25 ezer ügyfelet takar. A kiemelt ügyfélkört kiszolgáló privátbankárok száma – hiába a robosztus vagyonosodás – szintén sok éve szinte változatlan, négyszáz fő körül stagnál.

Karagich István szerint a vagyonnövekedés várhatóan intenzív mértékben folytatódik majd a következő két évben is: 2022 végén a kezelt privátbanki vagyon összege meghaladhatja a nyolcezer milliárd, 2023 decemberére pedig a kilencezer milliárd forintot.

A pénzügyi tanácsadó cég 2004 óta piacvezető Magyarországon a vagyonkezelési monitoring és kutatási tanácsadásban, ügyfelei között tudva a bankszektor minden szolgáltatóját. Immár húsz éve készítenek részletes iparági elemzéseket a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel