Már csak négy napjuk maradt a vállalkozásoknak

2021.12.28. 11:26

Mivel jó szokás szerint szinte mindent az utolsó pillanatra hagyunk, a Pénzügyminisztérium arra számít, hogy az év végéig hátralévő négy napban még jelentősen bővülhet a januártól a kisvállalati adót választó vállalkozások száma. Izer Norbert, a PM adóügyekért felelős államtitkára arról beszélt az MTI-nek, hogy csak december eleje óta több mint ötezer vállalkozás döntött úgy, hogy a jövőben emellett az adónem mellett teszi le a voksát. Felidézte azt is, hogy tavaly például a két ünnep között több mint 4600 cég nyilatkozott a kiva választásáról. A rekord pedig 2017-ben volt, akkor szilveszterkor több mint háromezer cég jelentkezett be a kivára.

Az államtitkár szerint növelheti a kiva vonzerejét a vállalkozások szemében, hogy január 1-jétől még kedvezőbb lesz, az adókulcsa ugyanis 10 százalékra csökken. Arról ritkábban beszél a tárca, hogy a kiva kulcsa lényegében azért csökken folyamatosan, mivel a szociális hozzájárulási adó mértéke is csökkent az elmúlt években, és a kiva kulcsát a csökkenő járuléktartalomhoz igazítják időről időre. Igaz, a kiva kulcsának mérséklését az idei minimálbér emelési tárgyalásokon is kérték a kormánytól a munkaadói érdekképviseletek.

Jövőre a 10 százalékos kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót – mondta Izer Norbert, megjegyezve: ha csak az adómértékeket hasonlítják össze, akkor a 10 százalékos kiva áll szemben 22 százaléknyi adóteherrel. A kisebb cégeknek már csak azért is érdemes megfontolniuk a kivára váltást, ha nagyobb bértömeggel rendelkeznek – főleg akkor, ha az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazatban tevékenykednek –, vagy beruházásra, fejlesztésre fordítanák a nyereségüket, mert az adó alapja a bértömeg és az a profit, amelyet a tulajdonosok kivesznek a vállalkozásból, vagyis a vállalkozásból kivont vagyon.

Izer Norbert emlékeztetett, hogy a választásban segít a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal is, a tárca kiva-kalkulátorával 10 perc alatt kiszámítható a kisvállalati adóval elérhető adóelőny várható nagysága.