Korrupciós botrányt és kamatstopot hoztak az év utolsó napjai

D  AS20211129029
2022.01.01. 13:35
Az év utolsó hónapjában a lakossági kamatstopról, az új német kormányról és a korrupciós botrányról szóltak a hírek. Kiderült, hogy az új német kormánnyal mi is jól járhatunk. Továbbá azt is megtudtuk, hogy bár a kamatstop most karácsonyi ajándékot jelenthet, később akár meg is nehezítheti sokak életét. Az Index sorozatában havi bontásban mutatjuk be, mi történt a gazdaságban 2021-ben. Nézzük, mi történt az év utolsó hónapjában!

Korrupciós botrány a Bírósági Végrehajtói Kar körül

Korrupció vádjával letartóztatták Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét, és egyúttal a teljes igazságszolgáltatás hírzárlat alá került. Se a Fővárosi Törvényszék, se a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, de még az Igazságügyi Minisztérium sem adott tájékoztatást a történtekről.

Mint később kiderült, felsőbb politikai vezetők is érintettek lehettek a korrupciós ügyben: a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozásában az a megalapozott gyanú merült fel, hogy Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott. Völner Pál később lemondott államtitkári posztjáról.

A kormány lakossági kamatstopot jelentett be

Orbán Viktor egy decemberi kormányülés után bejelentette, hogy október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait. A Magyar Bankszövetség – amely nem támogatja a kamatstopot a bankszektor kárára – egyébként meglepetéssel értesült a bejelentésről. Az intézkedés január elején lép hatályba, és június végéig, azaz a járványügyi veszélyhelyzet végéig tart majd. Mindez azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz a korábbiaknál. Hat hónappal és mintegy félmillió hitelessel számolva így összességében 30 milliárdos támogatást jelent majd a kamatstop, és ugyanennyi veszteséget a bankszektornak. Úgy tudjuk, a veszteséget a bankoknak kell viselniük. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezt az állam később sem fogja kompenzálni. A money.hu számításai szerint az ügyfelek a kamatstoppal akár 9-10 százalékot is spórolhatnak a hitelükön.

Megszületett az új német kormánykoalíció

November végén megszületett a jelzőlámpa-koalíció, miután a piros szociáldemokraták, a Zöldek és a sárga szabaddemokraták előzetes megállapodásra jutottak a koalíciós programról, amiben azt ígérik, hogy minden téren megújítják Németországot. Többek között csökkentenék a választójogi korhatárt 16 évre, legalizálnák a kannabiszt, megkönnyítenék a külföldiek számára az állampolgárság megszerzését, és átalakítanák a német autóipart. Az utóbbival mi, magyarok is jól járhatunk, ugyanis Közép-Kelet-Európa lehet a német autóipar átalakulásának a nagy nyertese, mert itt lehet a középtávon még párhuzamosan futó technológiák közül mindkettőt gyártani.

Ezen belül Magyarország különösen jól járhat az átalakuló autópiaccal, ugyanis az elmúlt évek akkumulátorgyártási beruházásainak köszönhetően olyannyira magas pozíciót értünk el ezen a területen, hogy Németország és Franciaország után mi is ott lehetünk mint akkumulátorgyártó hatalom.

Barna Zsolt az Indexnek: Nincs más választás, jobbat kell csinálni!

Nagy nap lesz 2023 májusának első munkanapja, amikortól már működik majd az MKB Bankból, a Budapest Bankból és a Takarék Csoportból összeálló új magyar nagybank. A következő évek turbulens időszakot hoznak, az itthon jelen lévő bankok között élesebb lesz a verseny, mi pedig 2023-ban igazán berobbanunk – ígéri Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. igazgatóságának elnöke, aki 2022. január 1-jétől a társaság vezérigazgatói pozícióját is betölti. A középtávú cél a hazai terjeszkedés és a részesedésnövelés, de belátható a külföldi expanzió és a tőzsdei megjelenés is, ehhez pedig az integrált bank nem rest a világ legjobbjaitól tanulni.

Sok adóváltozás vár ránk 2022-ben

Tavaly két nagyobb adócsomagot (júniusban és decemberben) fogadott el a parlament, de mivel a veszélyhelyzetet 2022. június 1-ig meghosszabbították, a következő hónapokban is bármikor újabb adószabályokat fogadhatnak el. Ez most a helyzet a főbb adónemeknél.

Ezek is decemberben történtek:

(Borítókép: Völner Pál 2021. november 29-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)