Hiány van a magasan képzett munkaerőből, a szakszervezetek szerint meg kell újítani a képzést

2022.01.03. 10:18

Komoly zavarokra lehet számítani Magyarországon a munkaerőpiacon az óriási szakemberhiány miatt a következő években – közölte az InfoRádió érdeklődésére Perlusz László. 

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke kifejtette, hogy sok olyan szakma létezik, melynek alig van utánpótlása. A szakszervezeti vezető példaként említette az autószerelőket, a szobafestő-mázolókat, a tapétázókat,

de egyre kevesebben tanulják az olyan szakmákat is, mint a villanyszerelő vagy a bútorasztalos. 

Perlusz László véleménye szerint ezen a helyzeten a minimálbér, valamint a szakmunkás-bérminimum számottevő, jövő évi emelése sem képes változtatni. 

Nem ebben látnám a megoldást. Hiába fog radikálisan, közel 20 százalékkal emelkedni a minimálbér és a garantált bérminimum, ez nem tudja teljes mértékben pótolni azt a kereseti lemaradást, amit például a tőlünk nyugatabbra lévő országokhoz képest tapasztalunk

– fogalmazott a VOSZ főtitkára, hozzátéve: ugyan történtek már erre vonatkozóan lépések, azonban a képzési rendszer megújítására is szükség lenne. 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arra is rámutatott, hogy hazánkban hiány van a kvalifikált, magasan képzett munkaerőből is, ami a szakszervezeti elnök szerint nem csak bérkérdés. 

A másik ok inkább a munkakörülményekben keresendő: érzékenyek már a munkavállalók arra, hogy milyen munkakörülményeket, milyen feltételeket biztosít a munkáltató a munkavégzéshez, ez is egy nagyon fontos szempont akkor, amikor valaki munkahelyet választ

– fejtette ki. Kordás László továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a magasan képzett mérnökök és informatikusok válogatnak a munkahelyek közül. 

A fiatalok főképp az olyan státuszokat keresik, ahol a munkaidő családbarát és rugalmas, továbbá van lehetőség otthoni munkavégzésre. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás