A kínaiaknak van egy nagy dobásuk a pénzpiacon

2022.01.04. 19:39

Betoppant a kínai digitális jüan. A kriptovalutákhoz hasonló alapelveken működő, a blokklánctechnológia rendszerre épülő kínai digitális pénz teljes átláthatóságot tesz lehetővé.

Szakértők szerint felboríthatja a világ pénzügyi rendszerének dollárra épülő status quo-ját – írja a novekedes.hu. Bár évtizedekkel ezelőtt még az alacsony bérköltség miatt volt fontos a kínai kereskedelmi szál, manapság világszínvonalú technológiák kötődnek az ázsiai országhoz.

Becslések szerint jelenleg a kínai lakosság több mint fele rendelkezik okostelefonnal. A digitális valuta a bankszámlával nem rendelkezőket bekapcsolná a fizetési és vásárlási, valamint hitelt felvevő, adót fizető tevékenységbe, ami lényegesen többet jelent, mint átutalásokat.

A jüan elektronikus formája, ami nem pénzhelyettesítő, hanem egyelőre a forgalomban levő készpénz használatát kímélő, vagyis azt kiegészítő hivatalos pénz, először belföldön, majd külföldön is segítené az elektronikus pénz, s ezzel a kínai nemzeti valuta használatát. Így idővel háttérbe szoríthatná a jelenleg is domináló amerikai dollár fizetési és tartalékvaluta szerepét, ami 62 százalékát adja az összes nemzetközi tranzakciónak, a jüan mindössze kettő százalékával szemben.