Szijjártó Péter minisztériuma tizenkétmilliárd forintot oszt szét a magyar vállalatok között

2022.01.04. 16:59

Szijjártó Péter újabb pályázatot hirdetett meg azoknak a vállalatoknak, amelyek kárt szenvedtek a brexit miatt. A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közölte a hírt, egyúttal jelezte, hogy sok magyar vállalat könyvelt el veszteségeket, miután az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ősszel már indított egy pályázatot a megsegítésükre, akkor 37 vállalat 10,2 milliárd forintnyi támogatást kapott, aminek segítségével 19 milliárd forintnyi beruházás valósul meg Szijjártó Péter szerint.

A külügyminiszter közölte, hogy a nyertes vállalatok, amelyek több iparágat képviselnek, technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, infrastrukturális és ingatlanfejlesztésre, gyártási licenc vagy know-how beszerzésére, információs technológiai fejlesztésre, valamint az energiafelhasználást csökkentő fejlesztésekre használják fel a támogatást.

Az első felhívás sikerére való tekintettel január 17-én elindítjuk a brexitpályázat második körét, ezúttal tizenkétmilliárd forintos keretösszeggel

– írja Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy minden vállalat pályázhat, amely veszteséget szenvedett el a brexit miatt. A támogatás mértéke a bizonyított kár összege lehet, legfeljebb kétmilliárd forintig.

A támogatási intenzitás mikro- és kisvállalkozások esetén hetven, közepes vállalatok esetén hatvan, nagyvállalatok esetén ötven százalék.

A pályázatot január 17-től kezdődően harminc napig lehet benyújtani.