Szijjártó Péter: Két beruházási rekordot is megdöntött tavaly Magyarország

2022.01.05. 09:48
Miközben a világgazdaságból érkező hírek szinte kizárólag negatívak voltak, Magyarország két hatalmas, beruházásokkal kapcsolatos rekordot is megdöntött – fogalmazott közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésben kifejtette: a beruházás ösztönzési rendszeren keresztül összesen 1886 milliárd forintnyi, vagyis körülbelül 5,3 milliárd eurónyi beruházás Magyarországra hozataláról született megállapodás, melyekre a tárcavezető szerint korábban még sosem volt példa. 

Szijjártó Péter hozzátette: ezekhez a beruházásokhoz a kormány 270 milliárd forint (mintegy 766 millió euró) támogatást nyújtott.

A politikus hangsúlyozta, hogy emellett megdőlt az eddigi legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházás rekordja is, ugyanis a koreai SK Innovation ugyanis 680 milliárd forintért épít elektromos akkumulátorgyárat Iváncsán.

A külügyminiszter közlése szerint a nagyberuházásokért különösen éles verseny zajlott tavaly, hiszen „a világjárvány okozta gazdasági válság miatt minden nemzetgazdaság szomjazta a jó híreket és a munkahelyteremtést”.

Ebből a szempontból is kiemelkedik, hogy tavaly nyolc, 100 millió eurónál nagyobb beruházásról született döntés: a koreai SK Innovation mögött a szintén koreai Eco Pro végzett a második helyen, harmadik pedig a minden idők legnagyobb hazai török beruházását megvalósító Sisecam lett

– olvasható a bejegyzésben.