A Nébih szerint lehet még egy esélyt adni a lejárt élelmiszereknek

2022.01.07. 21:35

Lejárt élelmiszer? Adhatsz neki egy esélyt! – ezzel a címmel jelent meg a Nébih tájékoztatója a Maradék Nélkül program keretében, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy

nem minden esetben muszáj kidobni az élelmiszert a minőségmegőrzési idő lejárta után sem. 

Az élelmiszerbiztonsági hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel lehet találkozni: a minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. 

A minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb termékeken szerepel, mint a száraztészta, rizs vagy a konzervek – írták, hozzátéve: lehet, hogy az ilyen áru minősége már nem lesz olyan, mint a friss terméké, de fogyasztható marad.

Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk

– áll a Nébih útmutatójában. Attól viszont óvaintettek, hogy bárki is ehhez hasonlóan nekiálljon kísérletezni a fogyaszthatósági idővel. 

Ezeket [az árukat] inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. Ne feledjük, az egészségünk a legnagyobb kincs.

– írták, hozzátéve: ezeket az élelmiszereket kereskedelmi forgalomba hozni is tilos, viszont azokat, amelyeknek csak a minőségmegőrzési ideje járt le, még el lehet adományozni. Honlapjukon egy infografikán is bemutatták azt, hogy az egyes terméktípusoknál (például tészta, tartós tej, gabonapehely, rágcsálnivalók) hány hónappal a minőségmegőrzési idő lejárta után lehet még próbálkozni. 

(via maradeknelkul.hu)