Fenntartható kerozinra vált a KLM, de drágulnak a jegyárak

2022.01.11. 06:45

Az Amszterdamból induló KLM repülőgépekbe mostantól legalább félszázalékos arányban fenntartható kerozint töltenek, mivel ez pluszköltséget jelent, ezért a KLM az út hosszától és a foglalt utazási osztálytól függően 1-12 eurót számol fel jegyenként – közölte a KLM hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a rövidtávú, turista osztályú jegyeknél 1 euró a pluszköltség, míg 12 eurót a hosszútávú, üzleti osztályú utasok fizetnek. Ezt a foglalási rendszer automatikusan a jegy árához adja, a befolyó összeget kizárólag alternatív kerozin vásárlására fordítja a társaság. Mindez a magyar utasokat is érinti, ugyanis a KLM naponta három járatot közlekedtet Amszterdamból Budapestre.

Mint közölték, a pluszköltség elszámolására azért van szükség, mert a fenntartható kerozin előállítása nagyon korlátozott, így négyszer annyiba kerül, mint a normál kerozin. A holland vállalat használt sütőolajból vagy faipari melléktermékekből előállított üzemanyagot vásárol, a félszázalékos keveréshez szükséges mennyiséget már lekötötte. Ugyanakkor jelezték, a fenntartható kerozin használata fontos, hiszen ez a teljes életciklusra vetítve legalább 75 százalékkal képes a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni a hagyományos tüzelőanyaghoz képest.

(via MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.